En motiu del Dia Mundial de la Salut que se celebra el dia 7 d’abril, el suplement especial de salut del Diari de Girona publica un article sobre els trasplantaments de còrnia que es realitzen actualment.
El Dr. Pablo Jenaro Martí, especialista en cirurgia refractiva i còrnia de l’IOCG, explica en què consisteix un trasplantament de còrnia. També exposa quines en són les causes més habituals i les tècniques que s’utilitzen actualment durant els procediments.
El queratocon, la distròfia endotelial de Fuchs, un herpes, un traumatisme o una cremada química serien algunes de les causes més habituals per les quals un pacient necesita un trasplantament de còrnia.
Una intervenció de trasplantament de còrnia, com les que realitzem al centre, dura al voltant d’una hora, es fa de forma ambulatòria i, habitualment, no es necessita medicació sistèmica; sí, però, que requereix un tractament postoperatori intens i, freqüentment, un seguiment de per vida.
Actualment, Catalunya és la regió de tot l’estat on es trasplanten més còrnies. Un total de 1.355 pel que fa al 2019. També és, amb diferència, la regió on més còrnies es donen, entorn de 3.800 còrnies l’any 2019. Sense aquesta voluntat de donació seria impossible assolir aquests valors.