Arriba l’estiu i, amb això, les ganes de gaudir de l’aire lliure, de la platja, la piscina, les activitats aquàtiques, les excursions a la muntanya, etc. És cert que aquesta època de l’any ens brinda una gran oferta d’activitats, però sabies que també estem més exposats a factors que poden perjudicar la nostra salut ocular?

El sol, l’ambient càlid, l’aigua i els aires condicionats són els principals causants de les afectacions oculars més comunes de l’estiu, com poden ser la sequedat ocular, la conjuntivitis i la irritació dels ulls.
I és que, tal com ho és la pell, els ulls són una de les parts del nostre cos més exposades i sensibles a tots aquests factors. És a dir, mereixen especial atenció i que hi dediquem una sèrie de precaucions per tal d’estalviar-nos incomoditats, consultes a urgències oftalmològiques o, fins i tot, malalties oculars més greus que poden aparèixer al cap d’uns anys.

Per això, des de l’IOCG, volem explicar-vos els principals factors de risc d’aquesta època de l’any i deixar-vos alguns consells perquè pugueu gaudir de les activitats estiuenques cuidant els vostres ulls d’una forma eficaç.

Els efectes nocius del sol i com protegir els nostres ulls.

L’exposició solar a la qual està sotmès el nostre sistema visual és constant. Hi ha dos tipus de radiacions que provoquen més efectes a nivell ocular: la radiació ultraviolada i la radiació infraroja, en menor grau.

Si no protegim els nostres ulls d’una forma adequada podem patir afectacions, algunes més immediates, d’altres a llarg termini i que poden ser de més gravetat. Entre els problemes oculars més comuns a causa d’una exposició perllongada al sol sense protecció trobem:

  • Molèsties i lesions a la còrnia i a la superfície ocular, com el pterigi o pingüècula i la queratitis.
  • Malalties degeneratives de l’ull que es poden accelerar a causa de la sobreexposició solar: cataractes i afeccions a la retina com la DMAE.
  • Lesions més greus, com els tumors oculars malignes, que poden aparèixer si els nostres ulls han absorbit molta radiació ultraviolada al llarg dels anys.

Així doncs, sabent quines conseqüències pot comportar una sobreexposició solar, quines mesures poden prendre per protegir els nostres ulls?

  • Utilitzar ulleres de sol homologades. No totes les ulleres són eficaces. Per evitar riscos innecessaris escull unes ulleres homologades amb segell CE i adquirides en establiments sanitaris d’òptica. Així t’asseguraràs que les lents compleixen tots els paràmetres de seguretat i qualitat. De no ser així poden ser contraproduents i provocar danys irreversibles.
  • Protegir els ulls dels més petits. De la mateixa manera que els efectes de les radiacions ultraviolades són acumulatius a la pell, també ho són als nostres ulls. La major part de l’exposició solar es produeix abans dels 18 anys. Per això, és importantíssim acostumar als infants a utilitzar protecció ocular ja des de ben petits i petites. Sabem que pot ser complicat i que moltes vegades no aguanten ni cinc segons amb les ulleres posades, però paga la pena intentar-ho. Una bona manera? Per imitació: els adults som el millor exemple, en aquest cas.
  • Evitar prendre el sol amb les lents de contacte posades. Els usuaris de lents de contacte han de tenir una especial cura del seu ús durant l’estiu. Durant l’exposició solar és una de les situacions on s’han de prendre precaucions per evitar lesions a la retina. Recomanem evitar prendre el sol amb les lents de contacte posades, o bé assegurar-nos que disposen de filtre de rajos UV de bona qualitat. En tot cas, si es pren el sol, fer-ho amb els ulls tancats encara que es portin les ulleres solars posades.

    Compte amb l’exposició dels ulls a l’aigua.

    El clor de les piscines, la sal del mar i els banys estancats són els principals causants d’infeccions i altres afectacions oculars estiuenques. I els més perjudicats són els nens i nenes, ja que solen ser els que passen més hores dins l’aigua. Moltes persones pateixen els efectes del contacte directe amb l’aigua com són la coïssor i la irritació als ulls. Altres símptomes com envermelliment, picor, sensació de cos estrany, inflor de les parpelles, llagrimeig i secrecions poden indicar la presència de conjuntivitis que requeriria la consulta a l’oftalmòleg. Per aquest motiu, recomanem seguir les següents precaucions per protegir els nostres ulls de l’aigua.

    • Utilitzar ulleres de natació o de busseig. Sempre serà d’ajuda una bona protecció dels ulls mitjançant ulleres de natació o de busseig per evitar el contacte directe dels ulls amb l’aigua. En podem trobar de diferents models i adequades per a cada edat. 
    • Neteja ocular després del bany. Per a persones propenses a la irritació ocular o conjuntivitis, netejar els ulls amb aigua dolça després de cada bany, sigui al mar o a la piscina, pot ajudar a evitar-ho. També es poden utilitzar llàgrimes artificials sempre que es pateixi una lleu picor o molèstia.
    • Evitar el contacte directe de l’aigua amb les lentilles. És millor prescindir de l’ús de lents de contacte durant els banys o evitar que l’aigua hi toqui directament, sigui amb aigua dolça o salada. D’aquesta manera prevenim que la lentilla pugui contraure algun bacteri que, posteriorment, pot provocar una infecció als ulls.

    Els aires condicionats i la sequedat ocular.

    Entrar a un lloc on la temperatura baixa després de patir un dia calorós d’estiu és un gran plaer, ho sabem. Però cal tenir en compte que la sequedat ambiental i els aires condicionats poden ser una de les causes principals d’irritació ocular o altres afectacions com l’ull sec.
    Per ajudar a rebaixar aquests símptomes, beure líquids i ingerir alguns aliments rics en aigua ens pot ajudar a mantenir una bona hidratació del cos i, a la vegada, dels nostres ulls.
    Per altra banda, si ets una persona que pateixes una afectació més elevada, recomanem l’ús d’humidificadors per l’ambient a més d’utilitzar gotes per a alleujar aquesta sequedat. En tot cas, sempre recomanem consultar l’especialista per l’ús del tractament adequat per a la sequedat ocular.

    Finalment, des de l’IOCG recalquem la importància de realitzar revisions oculars rutinàries, com quan es passa la ITV del cotxe. I amb més motiu, si un marxa de vacances i ha de posar els ulls a la carretera.