El xantelasma és una placa groga o blanca que es desenvolupa a la pell fina de les parpelles, generalment prop de la cantonada interna de l’ull. Són benignes, el que significa que no són canceroses, però poden ser antiestètiques i, en alguns casos, poden indicar una afecció mèdica subjacent.
La causa dels xantelasmes no es coneix completament, però s’associen principalment a l’acumulació de dipòsits de greix (lípids) a la pell de les parpelles. Diversos factors poden augmentar el risc de desenvolupar-ne, entre ells:
- Nivells elevats de colesterol o triglicèrids en sang (hiperlipèmia): Aquesta és la causa més comuna de xantelasmes.
- Genètica: Si tens familiars amb xantelasmes, tens més risc de desenvolupar-los.
- Edat: Els xantelasmes són més comuns en persones majors de 40 anys.
- Certs problemes de salut: La diabetis, la hipertensió arterial i la malaltia hepàtica poden augmentar el risc de xantelasmes.
- Ús de certs medicaments: Alguns medicaments, com ara els corticoesteroides, poden augmentar el risc de xantelasmes.
Símptomatologia i diagnòstic
Els xantelasmes solen ser asimptomàtics, el que significa que no causen dolor ni molèsties. No obstant això, poden ser antiestètics i afectar l’autoestima d’algunes persones. En alguns casos rars, els xantelasmes poden créixer prou com per obstruir la visió.
El diagnòstic dels xantelasmes es basa en l’aspecte de les plaques i en un examen mèdic. El vostre oftalmòleg pot preguntar-vos sobre els vostres antecedents mèdics i familiars, i pot realitzar proves per determinar si teniu nivells elevats de colesterol o triglicèrids en sang.
Tractament del xantelasma
El tractament no sempre és necessari, sobretot si no us molesten. No obstant això, hi ha diverses opcions de tractament disponibles per a les persones que volen eliminar els xantelasmes per motius cosmètics:
- Canvis en l’estil de vida: Si els xantelasmes estan relacionats amb nivells elevats de colesterol o triglicèrids en sang, el vostre metge us pot recomanar canvis en l’estil de vida, com ara una dieta baixa en greixos i colesterol, exercici regular i pèrdua de pes, si és necessari.
- Tractaments tòpics: Hi ha diversos cremes i gels tòpics disponibles que poden ajudar a reduir l’aparició dels xantelasmes.
- Procediments mèdics: Hi ha diversos procediments mèdics que es poden utilitzar per eliminar els xantelasmes, com ara la cirurgia amb làser, la cauterització o la crioteràpia.