Un tumor conjuntival és un creixement anormal de teixit a la conjuntiva, la membrana fina i transparent que cobreix la part blanca del nostre ull (escleròtica) i la part interior dels pàrpades. Aquests tumors poden ser benignes (no cancerosos), precancerosos o malignes (cancerosos).
Símptomes que pot presentar un tumor conjuntival:
- Sensació de cos estrany a l’ull
- Envermelliment de la zona
- Irritació ocular
- Picor
- Molèsties en la visió (en casos avançats)
Causes que el provoquen:
- Factors genètics: Certs individus poden tenir una major predisposició a desenvolupar tumors conjuntivals a causa de la seva genètica.
- Exposició a la radiació solar: La llum ultraviolada del sol és un factor de risc important per al desenvolupament de tumors conjuntivals, especialment el carcinoma de cèl·lules escamoses.
- Infeccions víriques: Alguns virus, com el VPH (virus del papil·loma humà), s’han associat amb certs tipus de tumors conjuntivals.
- Altres factors: Altres factors de risc possibles inclouen la irritació ocular crònica, l’edat avançada i un sistema immunodeprimit.
Tractament:
El tractament d’un tumor conjuntival dependrà del tipus, la mida i la localització del tumor. Per exemple, en el cas dels tumors benignes petits que no causen cap símptoma poden no requerir tractament. Altres tumors, en canvi, poden ser eliminats quirúrgicament, amb crioteràpia (congelació) o amb radioteràpia. Altrament, en els casos de tumors malignes, el tractament pot incloure cirurgia, radioteràpia, quimioteràpia o immunoteràpia.
Finalment, la millor manera de prevenir els tumors conjuntivals és protegir els ulls de la radiació solar mitjançant l’ús de ulleres de sol amb protecció UV. Altres mesures preventives inclouen evitar la irritació ocular crònica, fer-se revisions oftalmològiques regulars i informar immediatament al seu oftalmòleg si experimenta qualsevol canvi en la salut dels seus ulls.