El queratocon és una condició ocular que afecta la còrnia, la capa transparent frontal de l’ull. La còrnia és responsable d’enfocar la llum que entra a l’ull i permet una visió clara. Per tant, en el queratocon, la còrnia s’abomba i es deforma progressivament, provocant una distorsió de la visió i una pèrdua progressiva de la visió.
Causes que el provoquen:
La causa exacta del queratocon es desconeix, però es creu que està associada a una combinació de factors genètics i ambientals. Alguns factors de risc que poden augmentar el risc de desenvolupar queratoconus inclouen:
- Antecedents familiars de queratoconus
- Fregar-se els ulls freqüentment
- Al·lèrgies oculars
- Certs medicaments, com els esteroides tòpics
- Malalties autoimmunes
Simptomatologia:
Els símptomes poden ser diversos i en aquest cas poden incloure, per exemple:
- Visió borrosa
- Astigmatisme
- Visió nocturna dificultosa
- Sensibilitat a la llum
- Dolor ocular
- Visions dobles
- Halos o cercles de llum al voltant de les llums
- Dificultat per portar lents de contacte
Tractament del queratocon:
El tractament dependrà de la gravetat de la malaltia. Per tant, en els casos lleus, es poden prescriure ulleres o lents de contacte especials per corregir la visió. No obstant, en casos més severs, pot ser necessari un tractament quirúrgic.
- Crosslinking: Aquest procediment implica l’ús de raigs UV-A i riboflavina (vitamina B2) per enfortir els teixits de la còrnia i prevenir la seva progressió.
- Anelles intraestromals: Aquests petits anells s’implanten a la còrnia per canviar la seva forma i millorar la visió.
- Transplantament de còrnia: En els casos més severs, quan la còrnia està greument danyada, pot ser necessari un transplantament per restaurar la visió.