El canal llagrimal comença als punts llagrimals, uns orificis situats als extrems nasals de les parpelles i acaba amb el conducte nasolagrimal. Quan aquest conducte llagrimal s’obstrueix, la llàgrima no es drena amb normalitat i provoca certa molesta a les persones qui ho pateixen.
En funció de la causa que provoqui l’obstrucció del conducte i l’edat de la persona afectada s’hi aplicarà un tractament o un altre. Cal tenir en compte, però que aquest problema és gairebé sempre tractable.
L’afectació al conducte llagrimal pot aparèixer en qualsevol edat. De fet, és molt comú en els nadons, ja que els conductes llagrimals poden no estar desenvolupats del tot a l’hora de néixer dificultant com a conseqüència, el drenatge llagrimal. En general, l’afectació millora sense tractament durant el primer any de vida. En els adults pot aparèixer degut a una lesió, una infecció, o en rares ocasions, a un tumor.
Quins són els símptomes?
Entre els signes i símptomes inclouen:
● Llagrimeig excessiu i constant
● Infecció o inflamació ocular recurrent (conjuntivitis)
● Inflamació dolorosa prop de l’angle intern de les parpelles
● Formació de crostes a les parpelles
● Secreció de mucositat o pus en el punt llagrimal
● Visió borrosa
Quines són les causes?
L’obstrucció dels conductes llagrimals pot aparèixer a qualsevol edat com ja hem comentat anteriorment; des del naixement fins a l’edat adulta. Les causes inclouen:
● Obstrucció congènita. Causa comuna entre els nadons ja que molt neixen amb els conductes en procés de desenvolupament i no tenen un sistema de drenatge normal o bé perquè existeix una anormalitat al conducte.
● Canvis relacionats amb l’edat. A mesura que envellim, els petits orificis de les parpelles pels quals es drena la llàgrima poden estrènyer-se i causar l’obstrucció. Així com una mal posició de les parpelles pròpia de l’envelliment de les parpelles.
● Infecció o inflamació. La infecció crònica o la inflamació dels ulls, el sistema de drenatge llagrimal o el nas.
● Lesió o traumatisme prop del sistema de drenatge de la llàgrima
● Tumor. Un tumor al nas o a qualsevol part del sistema de drenatge llagrimal pot causar obstrucció.
● Tractaments oncològics. És un possible efecte secundari de la quimioteràpia i la radioteràpia.
Quines opcions de tractament existeixen?
En funció d’on es localitzi l’obstrucció o la infecció es realitzarà un mètode o un altre. Si la zona a tractar és en el punt llagrimal:
- Tractament amb col·liri a base de cortisona: Primer pas per evitar major infecció i possible intervenció quirúrgica.
- Puntoplàstia: Tècnica quirúrgica que consisteix en ampliar l’orifici d’entrada, el punt llagrimal.
En canvi, si la zona a tractar va més enllà del punt llagrimal i són més profundes:
- Sondatge llagrimal: Consisteix a fer passar una sonda pel conducte llagrimal a través del punt llagrimal. Es pot realitzar a la consulta sota anestèsia tòpica excepte en nens que requereix anestèsia general inhalatòria.
- Dacriocistorrinostomía (DCR): Procediment quirúrgic que pot efectuar-se via transcutània, endonasal o transcanalicular. L’objectiu és comunicar de manera permanent el llac llagrimal i la fosa nasal mitjançant la realització d’una rinotomia.
Els nostres especialistes en oculoplàstia resten a la disposició per qualsevol dubte o aclariment davant el tema exposat. Així doncs, si presentes llagrimeig contant o creus tenir una infecció en el punt llagrimal, no dubtis a consultar-nos.