Avui en dia el gran ús de dispositius electrònics és una realitat a la nostra vida, tant en l’àmbit personal com el professional, i ens resulta gairebé impossible evitar l’exposició visual a aquests dispositius. 

Es calcula que les persones menors de 60 anys dediquen una mitjana de 8 hores al dia a mirar dispositius electrònics presentant, la gran majoria, ulls irritats, secs, picor, mals de cap i parpelles o visió borrosa després de la jornada laboral o escolar. El conjunt d’aquests símptomes determinen la síndrome visual de l’informàtic. 

S’ha demostrat que els ulls treballen amb major intensitat quan es troben davant d’una pantalla en comparació quan ho fan amb un llibre o revista degut a les característiques de les pantalles (contrast, tipografia, llum…), reflexos al monitor, les distàncies, etc. 

Així doncs, hem de saber que l’ús excessiu de pantalles, la distància i la postura que adoptem d’avant d’aquestes influeixen en l’esforç i rendiment a l’hora d’enfocar. Mirar una pantalla durant diverses hores seguides, fa disminuir la freqüència de parpelleig per minut provocant irritació i ull sec al final del dia. De la mateixa manera, una distància curta o una inadequada postura pot causar visió borrosa, cefalea, incomoditat postural etc. 

Ús de pantalla recomanat 

Segons un estudi realitzat pel Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya, les persones més grans de 60 anys passen gairebé 4 hores davant d’un televisor, mentre que molts joves de 30 anys fan servir més de 10 hores, de les quals, 3 hores i mitja estan dedicades a mirar dispositius mòbils quan el temps màxim recomanat és de dues hores diàries. 

Consells per un major confort visual 

Amb l’objectiu de reduir l’impacte de l’excessiu ús dels dispositius a la visió existeixen unes pautes de salut visual aptes per a totes les edats i que aconsellem que les tingueu en compte: 

  1. La regla del 20x20x20. Fer una pausa cada 20 minuts, mirar a 20 metres, durant 20 segons
  2. Parpellejar amb regularitat 
  3. Utilitzar llàgrima artificial en cas de molta irritació ocular
  4. Ajustar la resolució i el contrast del monitor. Major resolució a la pantalla, més claredat a la pantalla i major confort visual. 
  5. Utilitzar llum ambiental sempre que sigui possible, sinó evitar els reflexos externs. 
  6. Mantenir la pantalla per sota del nivell dels ulls.
  7. Asseure’s bé a la cadira mantenint una bona postura ergonòmica. 
  8. Amb dispositius mòbils o tauletes mantenir una distància de 35-40cm. 

Des d’Oftalis recomanem que seguiu aquestes pautes per millorar el rendiment i confort del sistema visual en el vostre dia a dia. No dubteu en consultar-nos si creieu que presenteu algun símptoma o signe ocular anormal. Us ajudarem de la millor manera possible.