En motiu del Dia Mundial de la Salut que se celebra el dia 7 d’abril, el suplement especial de salut del Diari de Girona publica un article on parlem de la cirurgia de cataractes i de l’evolució de la seva tècnica.

El Dr. Pablo Jenaro Martí, especialista en cataracta, cirurgia refractiva i còrnia de l’IOCG, explica que és una de les cirurgies que es realitza amb major freqüència a tot el món. Cada any, es poden arribar a operar uns 5 milions de cataractes només a la Unió Europea.

De la mateixa manera, també, és un dels procediments més freqüents al nostre centre. És per això que disposem d’un equip d’oftalmòlegs especialitzat en cataractes que pot arribar a realitzar unes 1.000 cirurgies anuals.

La cirurgia de cataractes ha anat canviant significativament al llarg dels anys i és una tècnica que no deixa mai d’evolucionar.

Avui dia, la tècnica que s’utilitza s’anomena facoemulsificació i es fa a través d’una incisió a la perifèria de la còrnia, que actualment s’ha rebaixat a 2,2mm. Consisteix a extreure el cristal·lí, que s’ha tornat opac pel pas dels anys, i substituir-lo per una lent intraocular. El procés és ràpid i té una duració de 10 minuts, aproximadament.

L’estudi i innovació constant en aquesta ciència ha permès aportar millores substancials en els aparells i metologies que s’utilitzen durant el procediment. Alhora, doncs, es contribueix a la seguretat de la tècnica.

Per altra banda, s’ha aconseguit un refinament en els processos de mesura de les característiques de l’ull. Aquest fet, ha aportat un perfeccionament a l’hora d’aplicar la correcció necessària a través de les lents intraoculars.

En definitiva, la cirurgia de cataractes és una de les intervencions més realitzades i amb una taxa d’èxit molt elevada. Una ciència en constant evolució que, probablement, ens aportarà nous avenços amb el pas dels anys.

Llegeix tot l’article sencer aquí.