El glaucoma és una de les causes més freqüents de ceguesa al món en majors de 60 anys. Es tracta d’una malaltia degenerativa que afecta el nervi òptic que sol cursar de forma crònica, progressiva, irreversible i silenciosa. Principalment, es caracteritza per provocar una pèrdua de camp visual asimptomàtica fins a fases avançades de la malaltia. Generalment, s’associa a un augment elevat de la pressió intraocular, provocat en molts casos per un desequilibri entre la producció i el drenatge de l’humor aquós (líquid transparent que té la funció de nodrir i oxigenar estructures del globus ocular com la còrnia i el cristal·lí.) a la càmera anterior de l’ull.

En fases inicials de la malaltia les persones amb glaucoma comencen a perdre progressivament la visió perifèrica (o visió lateral) i si la malaltia no es tracta, la pèrdua de visió pot empitjorar i provocar ceguesa.

Es desconeix la causa principal que provoca la malaltia, però si els diversos factors que poden promoure el seu inici. L’augment de la pressió intraocular és un d’ells, però a vegades, ens trobem pacients que pateixen la malaltia i presenten una pressió intraocular normal.

Com es diagnostica el glaucoma?

El glaucoma es diagnostica amb un examen oftalmològic exhaustiu mitjançant l’ajuda de proves complementàries a la visita amb el metge/essa especialista. La campimetria i l’OCT solen ser les proves clau en aquests casos, ja que la campimetria permet valorar la pèrdua de camp visual del pacient i l’OCT (tomografia de coherència òptica) valorar l’estat del nervi òptic. A més el metge/essa valorarà juntament amb l’equip mèdic l’estat visual i ocular del pacient com ara, la pressió intraocular per donar un bon diagnòstic.

Quins són els principals tipus de glaucoma?

Existeixen diferents tipus de glaucoma, els més comuns:

Glaucoma primari d’angle obert: És el més comú i representa un percentatge elevat dels casos de glaucoma. En general, afecta a tots dos ulls al mateix temps. La pèrdua de la visió és progressiva, però la majoria de glaucomes són asimptomàtics fins a fases avançades de la malaltia. Els símptomes més freqüents d’aquest tipus són:

  • Visió borrosa
  • Aparició d’aurèoles de colors al voltant de llums brillants
  • Ceguesa

Glaucoma agut d’angle tancat: Succeeix quan la pressió de l’ull augmenta de manera sobtada generalment només a un ull i en pacients amb angle camerular estret. En aquest cas es tractaria d’una emergència mèdica i poden presentar alguns símptomes com:

  • Visió borrosa
  • Ull vermell
  • Mal de cap
  • Nàusees i vòmits

Secundàriament, però no menys importants existeixen dos tipus més de glaucoma:

Glaucomes secundaris: Apareixen a conseqüència d’un augment de la pressió intraocular provocada per la presència d’una altra malaltia ocular. Glaucoma pigmentari o pseudoexfoliació entre d’altres, serien un exemple.

Glaucoma congènit: Es presenta en els primers dies o mesos de vida en pacients que pateixen anomalies en el desenvolupament de l’ull durant la gestació.

Quins són els factors de risc?

Es desconeix la causa principal del glaucoma, però si es coneixen els seus factors de risc:

  • Majors de 60 anys
  • Antecedents familiars de glaucoma
  • Pressió intraocular elevada o antecedents
  • Miopies altres
  • Diabetis, hipertensió i altres malalties circulatòries.
  • Pacients amb ascendència africana, hispana o asiàtica.

Tractaments

La malaltia és irreversible i no es pot curar. Però si que es poden seguir alguns tractaments per frenar-la i evitar la seva evolució. Per això, és imprescindible fer una detecció precoç per tractar-la a temps de forma adequada

Segons el tipus de glaucoma i l’estadi en què es trobi, es seguirà un o més dels següents tractaments:

Recalcar que, sobretot, si es tenen antecedents familiars, la millor mesura per controlar l’aparició de la malaltia és fer una bona prevenció amb revisions oftalmològiques regulars.

Els nostres especialistes en glaucoma estan a la disposició per qualsevol dubte o aclariment. Davant de qualsevol símptoma, no dubteu a trucar-nos o posar-vos en contacte amb el centre.