La importància de la salut ocular durant l’etapa gestacional.

Segurament moltes dones ja saben que són habituals les alteracions en la visió durant l’embaràs, però, se’ls hi presta la suficient importància?

El període de gestació és una època en què moltes mares embarassades han de batallar amb una sèrie de canvis fisiològics al seu organisme que resulten incòmodes: nàusees matinals, restrenyiment, cremor d’estómac, somnolència, cansament, entre altres.

Però, què passa amb les alteracions a la vista? Els ulls i la salut ocular durant l’embaràs són els grans oblidats. Els canvis hormonals que s’experimenten també poden ser responsables de trastorns oftalmològics afectant la salut visual de la dona.

Sí, és cert que la majoria d’aquestes afectacions visuals són reversibles i no requereixen cap tractament. Tot i així, alguns trastorns com els de visió borrosa, poden persistir un temps més enllà del part. De fet, hi ha moltes dones que pateixen canvis dràstics en la visió fins i tot abans de saber que estan embarassades.

Quins canvis pots detectar a la teva visió si estàs embarassada?

Síndrome de l’ull sec i parpelles inflades durant l’embaràs.

Entre els símptomes més comuns a causa dels canvis hormonals es troben la sequedat ocular, la disminució de la secreció llagrimal i les parpelles inflades.  

La síndrome de l’ull sec durant l’embaràs pot ser causada per la disminució de la qualitat i la quantitat de llàgrima als ulls. Aquesta sequedat ocular pot provocar molèsties, envermelliment, picor o la sensació que hagi entrat algun cos estrany a l’ull. 

Per altra banda, la inflor de les parpelles pot ser causa de la retenció de líquids; és un símptoma que no és greu però pot resultar molt molest.

L’oftalmòleg pot recomanar llàgrimes artificials o gotes adequades al procés de gestació per pal·liar aquests efectes en la visió.

Visió borrosa.

La visió borrosa és una de les afectacions visuals més comunes que es poden patir durant l’embaràs. Les causes poden ser diverses i, en la majoria de casos, són símptomes transitoris. 

Tot i així, en algunes ocasions, la visió borrosa en una dona embarassada pot ser la manifestació d’alguna malaltia, com podria ser la preeclàmpsia (hipertensió arterial durant l’embaràs) o la diabetis gestacional (diabetis temporal induïda per l’embaràs).

Per aquest motiu, cal prendre atenció a aquests símptomes i fer-ne un control exhaustiu perquè no esdevinguin en complicacions.

Canvis en la refracció

Durant l’embaràs és habitual la retenció de líquids. De la mateixa manera que s’inflen els turmells, aquesta retenció també la poden patir la còrnia i el cristal·lí provocant canvis en la refracció. Per tant, és possible experimentar alteracions en la graduació com l’augment de la miopia que, en alguns casos, seran transitoris. 

A més, cal destacar que, a vegades, les usuàries de lents de contacte poden notar una pitjor tolerància a les mateixes pels canvis en la curvatura de la còrnia i el descens de la producció lagrimal durant el tercer trimestre de gestació. Per aquest motiu no és recomanable canviar la graduació de les ulleres o variar les lents de contacte durant l’etapa gestacional, excepte en casos indicats.

Tanmateix, recomanem no realitzar cap operació per a corregir la miopia si s’està embarassada o en període de lactància, com també aplaçar aquest tipus de cirurgia si es té pensat tenir fills en els propers mesos.

En tot cas, si s’ha de realitzar alguna adaptació o cirurgia recomanem que es faci després del part per assegurar que els canvis de refracció s’han acomodat. 

Pressió intraocular

Es pot produir una disminució de la pressió intraocular que pot durar, pràcticament, tot el procés de gestació i tornar als nivells anteriors de l’embaràs dos mesos després del part. És molt important que les dones que porten col·liris per regular la pressió ocular i volen quedar-se embarassades facin un control oftalmològic per buscar el tractament més adequat. S’ha de garantir que minimitzi qualsevol efecte secundari sobre el futur bebè i el propi procés de l’embaràs.

Si utilitzes tractament per reduir la pressió ocular i estàs pensant en ser mare, demana sempre una visita amb el teu oftalmòleg. Durant l’embaràs, el teu especialista valorarà segons l’edat gestacional quina és la millor opció de tractament per cada etapa.

La importància de controls visuals a l’oftalmòleg durant l’embaràs

En general, rebem poques consultes relacionades amb les alteracions oculars durant la gestació i són símptomes que requereixen ser consultats de manera immediata per un especialista.

A més, s’ha de tenir en compte que aquelles dones embarassades amb malalties oculars associades com la miopia magna o el glaucoma han de seguir un control trimestral del seu oftalmòleg, igual que les que pateixin malalties cròniques com diabetis, hipertensió o altres patologies autoimmunes.

Així doncs, si estàs embarassada i detectes canvis a la teva vista, com visió borrosa, sequedat ocular, canvis de graduació, etc., consulta ràpidament el teu especialista per fer el seguiment oftalmològic. Perquè la teva salut visual també és fonamental durant l’embaràs.