Les lents de contacte són una opció còmoda i pràctica per corregir els defectes refractius, però per fer-les servir correctament i evitar problemes oculars, és fonamental seguir unes pautes bàsiques d’higiene i manteniment. Si ets usuari o t’estàs plantejant començar a fer-les servir, aquesta guia t’ajudarà a cuidar la teva salut visual.
1. Renta’t les mans abans de manipular les lents
Sempre renta’t les mans amb aigua i sabó abans de posar-te o treure’t les lents de contacte. Eixugar-les bé amb una tovallola neta que no deixi borrissol per evitar qualsevol classe de contaminació.
2. Posa’t les lents abans de maquillar-te
Si fas servir maquillatge, posa’t les lents abans d’aplicar-lo per evitar que les partícules de cosmètics entrin en contacte amb la superfície de la lent i irritin els ulls.
3. No facis servir aigua per netejar les lents
Mai utilitzis aigua de l’aixeta, saliva o qualsevol altre líquid que no sigui la solució específica per netejar les teves lents de contacte. L’aigua pot contenir microorganismes que poden provocar infeccions oculars greus.
4. Segueix les pautes de neteja
Sempre fes servir la solució de manteniment i neteja recomanada pel teu optometrista o oftalmòleg. És essencial per netejar, desinfectar i conservar les lents d’una manera correcta. Canvia la solució del porta-lents diàriament i no reutilitzis la vella.
5. No dormis amb les lents (si no són específicament nocturnes)
Dormir amb lents que no estan dissenyades per a ús nocturn pot augmentar el risc d’infeccions i reduir l’oxigenació de la còrnia. Si necessites dormir amb lents, consulta amb el teu especialista sobre opcions segures.
6. Substitueix les lents segons les recomanacions
Cada tipus de lent de contacte té una durada recomanada (diària, quinzenal, mensual). No allarguis el seu ús més enllà del que aconsella el fabricant, ja que poden acumular dipòsits i/o bacteris que poden afectar la teva visió i salut ocular.
7. Evita l’ús de lents en ambients aquàtics
No portis lents de contacte a la piscina, a la platja o a la dutxa, perquè l’aigua pot contenir bacteris i altres microorganismes nocius per als ulls.
8. Revisa regularment la teva visió
Encara que portis lents de contacte, és important fer revisions periòdiques amb el teu oftalmòleg o optometrista per assegurar-te que la teva graduació és la correcta i que els teus ulls estan sans.
9. No comparteixis les teves lents de contacte
Les lents de contacte són d’ús personal. Compartir-les pot transmetre bacteris i virus que poden causar infeccions oculars.
10. Mantingues l’estoig de lents net i en bon estat
El porta-lents pot acumular bacteris, per això és important netejar-lo regularment amb la solució adequada. Substitueix-lo cada 3 mesos o quan obris una nova solució de manteniment, ja que normalment ve amb un estoig nou. Quan canviïs la solució, llença el porta-lents antic i utilitza el nou per mantenir una bona higiene.
Seguir aquests consells t’ajudarà a gaudir d’una experiència segura i confortable amb les teves lents de contacte. Si és el teu primer contacte amb aquest tipus de lents és imprescindible que ho facis de la mà d’un professional qualificat. I davant de dubtes o molèsties, consulta el teu especialista per assegurar-te que estàs fent-ne un ús correcte.
Aquestes recomanacions són generals i a vegades han de ser adaptades al pacient i segons el tipus d’adaptació de lent de contacte. Per qualsevol dubte sempre demanar-ho abans al teu o a la teva especialista de la salut visual.
Cuida els teus ulls i gaudeix d’una visió clara i saludable!