Les cataractes és un dels principals problemes de salut visual al món i és la patologia més operada als països desenvolupats. El 80% de les cataractes està relacionada amb l’edat, per això, la meitat de persones majors de 65 anys la pateixen. Les cataractes es produeixen quan s’opacifica el  cristal·lí, la lent natural que es troba darrere la pupil·la i que permet enfocar a diferents distàncies.

Com es desenvolupa una cataracta?

L’ull humà té dues lents que, actuant conjuntament, enfoquen la llum sobre la retina. La lent externa s’anomena còrnia i la interna cristal·lí. Els raigs de llum que penetren dins de l’ull passen primer per la còrnia i després pel cristal·lí, i arribant posteriorment a la retina. Des de la retina, aquests raigs de llum es dirigeixen al cervell a través del nervi òptic en forma d’impulsos elèctrics. 

El cristal·lí està compost d’aigua i proteïnes. A partir dels 55-60 anys, la majoria de persones pateixen una aglomeració progressiva d’aquestes proteïnes. Aquesta acumulació provoca que el cristal·lí es torni opac i per tant disminueixi la llum que entra a la retina. Aquest enterboliment de la lent natural de l’ull (cristal·lí) es denomina cataracta i, més que una malaltia, ha de ser considerada com un procés natural de l’envelliment.

Així doncs, encara que puguin existir també cataractes congènites o provocades per malalties o traumatismes, la cataracta associada a l’edat és la més freqüent amb diferència.

Quins són els seus símptomes?

  • Visió borrosa
  • Augment de la molèstia davant les llums o els enlluernaments.
  • Dificultat en la conducció nocturna.
  • Canvis en la graduació.
  • Augment de la miopia.
  • Millora sobtada de la visió de prop.
  • Perdua de nitidesa en els colors.

Quin és el seu tractament?

L’únic tractament actual per a les cataractes consisteix en l’extracció del cristal·lí opac i la seva substitució per la lent intra-ocular clara de la potència òptica que requereixi l’ull. Per extreure el cristal·lí opac, el cirurgià utilitza una tècnica anomenada facoemulsificació. Aquesta tècnica comença amb una incisió microscòpica que es tancarà per si sola i a través de la qual s’introdueixen  instruments que descomponen amb suavitat la cataracta i l’aspiren en fragments diminuts. Una vegada el cirurgià ha eliminat el contingut del cristal·lí, respectant la seva curvatura (càpsula del cristal·lí), introdueix una lent intra-ocular plegable que es col·loca dins del sac capsular que allotjava prèviament el cristal·lí.

La cirurgia del cristal·lí, mitjançant Facoemulsificació, és actualment una tècnica:

1. Molt ràpida i indolora.
2. Que no necessita anestèsia general. Unes gotes de col·liri anestèsic són suficients.
3. Amb una recuperació visual molt ràpida.

La tecnologia actual en el disseny i fabricació de lents intra-oculars permet, en alguns casos, la implantació de lents multifocals i/o tòriques, aprofitant la cirurgia d’extracció del cristal·lí. Les lents intra-oculars multifocals i/o tòriques estan dissenyades per permetre una visió sense ulleres tant de lluny com de prop. Tot i tractar-se d’una cirurgia, són considerades actualment com una de les tècniques quirúrgiques més segures, precises i predictibles per al tractament de la presbícia o vista cansada. Així doncs, el seu oftalmòleg li dirà si estan indicades en el seu cas. 

Es poden prevenir les cataractes?

En definitiva, les cataractes no es poden prevenir, però si detectar a temps abans que la patologia afecti de manera severa al pacient, realitzant revisions oftalmològiques periòdiques a partir dels 40-45 anys. En l’acceleració de la malaltia, també hi influeixen hàbits que s’ha de tenir en compte, com és el tabac, una bona alimentació o l’exposició constant al sol.

https://www.youtube.com/watch?v=5zcj15Fll-g