La revetlla de Sant Joan, és una de les celebracions més populars i antigues de Catalunya. Les seves arrels es remunten a temps prehistòrics, quan les cultures ancestrals adoraven el sol i el foc com a símbols de vida, fertilitat i protecció contra els mals esperits. Amb el temps, aquest dia ha anat assumint diverses tradicions, fins a l’actualitat que s’ha convertit en una festa plena de màgia, rituals i costums únics.

El foc és el protagonista indiscutible d’aquesta celebració. Fogueres, petards i focs artificials s’encenen per tot el territori català, creant un espectacle de llum i omplint el cel de colors i sorolls que donen la benvinguda a l’ambient festiu. Aquests elements són indispensables en aquesta festivitat per això, és crucial recordar que poden suposar un risc considerable per a la salut dels nostres ulls si no s’utilitzen amb la deguda precaució.

En aquesta entrada al blog, ens proposem conscienciar sobre els perills associats a l’ús de petards i oferir-vos consells pràctics per protegir els vostres ulls durant la revetlla:

Riscos per a la visió

  • Lesions corneals: Els petards poden projectar fragments a gran velocitat que poden erosionar, cremar o perforar la còrnia.
  • Pèrdua de visió: En casos greus, les lesions corneals per petards poden derivar en pèrdua de visió permanent.
  • Altres lesions: A més de la còrnia, els petards també poden causar cremades a les parpelles, conjuntivitis, queratoconjuntivitis i fins i tot, lesions al globus ocular.

 

Consells per protegir els ulls dels petards

A continuació us oferim alguns consells per tenir cura dels vostres ulls:

  • Utilitzeu ulleres protectores: Les ulleres de protecció especials per a petards són la millor manera de salvaguardar els vostres ulls. Assegureu-vos que compleixin amb la normativa de seguretat i que s’adaptin perfectament a la vostra cara.
  • Eviteu llançar o manipular petards vosaltres mateixos: Si no esteu segurs de com utilitzar un petard de manera segura, confieu aquesta tasca a un adult responsable.
  • Manteniu una distància adequada: Allunyeu-vos dels petards que s’estiguin encenent o explotant. Com més lluny estigueu, menor serà el risc de lesions.
  • Llenceu els petards en zones netes. Zones on no hi hagi brossa ni material inflamable.
  • Llenceu els petards en espais oberts. Eviteu espais tancats i/o llençar els petards vora una paret, aquest pot rebotar amb la paret i canviar la seva trajectòria.
  • Superviseu els nens: Els nens són especialment vulnerables a les lesions oculars per petards. No els deixeu mai manipular petards sense la supervisió d’un adult.
  • En cas d’accident: Si vostè o algú del seu voltant pateix una lesió ocular per un petard, acudeixi immediatament a un servei d’urgències oftalmològiques. No es fregui els ulls i no intenti automedicar-se.

Gaudeix d’una revetlla de Sant Joan segura i divertida! Seguint aquests consells i prenent les precaucions necessàries, podem protegir els nostres ulls i evitar accidents que lamentar.