En el nostre dia a dia, en les activitats i les tasques quotidianes, ens trobem amb milers d’estímuls visuals que ens aporten gran quantitat d’informació com el color, la forma, el relleu, etc. Ens aporten informació fins i tot per poder identificar expressions, rostres, objectes, etc. Per aquest motiu, el sentit de la visió passa a ser un dels més importants, ja que una manca d’aquest, podria dificultar les tasques més bàsiques i quotidianes del dia a dia.

Segons dades de l’OMS i a escala mundial, aproximadament 1.300 milions de persones pateixen de deficiència visual. Existeixen diverses causes de deficiència visual i moltes d’elles són irreversibles. Us heu plantejat mai com seria viure amb una deficiència visual en el món actual?

 

El desafiament de les persones amb baixa visió

Les persones amb baixa visió s’enfronten diàriament a diverses barreres arquitectòniques que sovint passen desapercebudes per a aquells amb una visió de deu. Aquests obstacles poden complicar la seva mobilitat, independència i estat emocional. Les rampes d’accés inadequades, els senyals d’orientació insuficients i o els senyals de trànsit per a vianants són només algunes de les dificultats que s’enfronten.

Les escales són un dels principals reptes, ja que poden ser perilloses i difícils de superar sense assistència. Les persones amb baixa visió necessiten superfícies tàctils, baranes fiables i senyals acústics per facilitar aquesta mobilitat.

Els senyals de trànsit i d’orientació inadequats també constitueixen un problema greu. Les persones amb baixa visió depenen de marques tàctils a terra, instruccions verbals i senyals acústics per orientar-se correctament. Aquests últims, pràcticament només es troben a la ciutat. La manca d’aquests elements pot conduir a confusions i augmentar el risc d’accidents.

Les àrees urbanes amb mobiliari urbà dispers o mal situat també suposen un repte: bancs, parades d’autobús i altres obstacles poden ser difícils. És crucial dissenyar entorns urbans amb una planificació conscient i consideració per a les necessitats d’aquesta comunitat.

Per abordar aquestes qüestions, és essencial una millora en la planificació urbana, l’ús de materials accessibles i la conscienciació pública. Aquests exemples no són les úniques barreres que limiten a les persones amb discapacitat visual per aquesta raó des d’Oftalis, reivindiquem els drets de les persones amb baixa visió per tal d’aconseguir una completa inserció a la societat.