La progressió de la miopia en infants i pacients joves ha esdevingut una de les preocupacions principals en oftalmologia. En els últims anys, s’ha presenciat un notable creixement de la miopia entre la població jove, així com un notable nombre de pacients amb miopies en augment constant. Després de temps d’estudi, s’ha vist que la miopia progressa com a conseqüència d’un augment de la longitud axial de l’ull, la longitud horitzontal total de l’ull.

En altres ocasions ja hem promocionat i anunciat com prevenir la progressió de la miopia i com gaudir d’una bona visió. Un breu recordatori: és molt important evitar l’exposició prolongada de pantalles, mantenir una bona distància amb els mòbils i/o tauletes, intentar dins de les nostres possibilitats treballar en entorns i espais amb llum natural i augmentar les activitats a l’aire lliure.

 

Com evitem la progressió de la miopia?

Continuant amb el fil d’aquest article, des d’Oftalis volem explicar-vos quins són els mètodes i/o processos que utilitzem amb els nostres pacients miops per evitar la progressió de la seva miopia. Abans de decidir-nos per un o altre, realitzem diverses proves. Aquestes proves no només es fan per conèixer quin mètode és més factible i aconsellable pel pacient sinó també fer un estudi de la progressió de la miopia, mesurant la longitud axial de l’ull, per exemple. És a dir, en funció de cada pacient, de la quantitat de miopia que presenti i quina progressió hem anat estudiant, valorarem un mètode o un altre. Entre aquests tenim:

– Lents d’ortoqueratologia (ORTO-K).

Lents rígides d’ús nocturn que aplanen i modelen la còrnia mentre dormim. D’aquesta manera es pot gaudir d’una bona visió de lluny i de prop sense necessitat de dur ulleres i/o lents de contacte. La millora de visió és temporal. En el moment que deixem de posar-nos les lents durant la nit, el molleig i l’aplanació provocada per la lent i per poder prescindir de les ulleres es va perdent així com també la bona visió durant el dia. Aquestes lents, segons els estudis que encara s’estan realitzant, poden proporcionar una reducció permanent en la progressió de la miopia.

Lents de contacte amb desenfocament perifèric.

Són lents de contacte amb diferents punts d’enfocament. El disseny d’aquestes lents es podria dir “multifocal”. En el centre es corregeix la visió borrosa de lluny i a la perifèria es crea un desenfocament per tal de desenfocar la visió perifèrica del pacient. És a dir, el nen o nena, veu molt bé pel centre de la lent però no per la perifèria. Aquests tipus de lents busca la visió perifèrica borrosa per disminuir el creixement de la longitud axial, causa principal de l’augment de la miopia.

– Dosis baixes d’Atropina.

Les gotes tòpiques d’atropina normalment s’utilitzen a consulta per dilatar la pupil·la i poder realitzar un bon examen oftalmològic, però s’ha estudiat que amb diverses dosis d’Atropina també podem ajudar a frenar la progressió de la miopia entre un 60 i 70%.

– Lents oftàlmiques per control de la miopia.

Amb el mateix disseny que les lents toves de desenfocament perifèric, les lents oftàlmiques tenen el mateix objectiu. Es tracta de desenfocar la visió perifèrica del nen o nena per tal d’evitar un augment de la longitud axial de l’ull.

Tots i cada un dels mètodes descrits anteriorment tenen com a objectiu principal reduir i/o frenar la progressió de la miopia. Si esteu interessats a saber-ne més no dubteu a posar-vos en contacte amb els nostres professionals, estaran encantats de poder-vos ajudar.