Arriba l’estiu i com cada any, els mitjans s’omplen de recomanacions per protegir la nostra pell davant els efectes del sol. Sembla ser que la nostra societat cada vegada està més sensibilitzada amb aquest tema tant important però sovint, oblidem un altre aspecte: la protecció solar als nostres ulls. 

En aquesta època l’exposició als rajos ultraviolats és més forta que mai, ja que aquests són més potents i ens passem més hores a l’exterior. Per això els professionals d’Oftalis volem donar-vos uns consells importants per a prevenir lesions oculars a l’estiu: 

Utilitzar ulleres de sol homologades en centres especialitzats i amb el distintiu CE 

Moltes vegades tenim el pensament que simplement utilitzant ulleres de sol ens estem protegint, però no sempre és així. Les lents de sol no homologades no ens protegeixen dels efectes nocius del sol i per això és imprescindible utilitzar ulleres de sol homologades. També és molt important protegir als més petits de la casa amb ulleres homologades i adequades per a la seva fisonomia. 

Evitar l’exposició solar continuada 

De la mateixa manera que no és recomanable per la pell prendre el sol de forma assídua, tampoc ho és pels nostres ulls. Exposar-nos amb moderació i durant les hores menys caloroses és una molt bona mesura de prevenció.

Si porteu lents de contacte, no us summergiu amb les lents posades 

Eviteu el seu ús durant el bany (al mar, piscina o aigües estancades). A les aigües si poden trobar alguns gèrmens que poden causar infeccions oculars. També eviteu prendre el sol amb les lents posades. 

Utilitzeu ulleres de natació

Utilitzar ulleres específiques de natació és molt útil per evitar el contacte amb productes irritants o agents infecciosos. En cas de no disposar-ne, eviteu obrir els ulls sota l’aigua. Després dels banys és recomanable fer neteja dels ulls i les parpelles per prevenir irritació ocular i sobretot la conjuntivitis.  

Eviteu l’exposició directa amb els aires condicionats

Els ambients secs en general i l’exposició prolongada als aires condicionats ens poden provocar irritació als ulls i afavorir l’aparició del síndrome de l’ull sec. 

El síndrome de l’ull sec és un trastorn ocular freqüent que empitjora en ambients poc humits. Un bon recurs davant d’aquests casos és l’ús llàgrimes artificials.

Manteniu-vos hidratats 

Aquest és un consell de manual que ens afavoreix de manera general a tot el nostre organisme i indirectament al sistema visual. És molt important beure aigua i ingerir aliments rics en aigua, com fruites i verdures.

La majoria de lesions derivades per l’exposició al sol solen provocar molèsties i lesions a la superfície ocular com ara els pterigis, les pinguecules, queratitis, etc. Però també poden arribar a afectar dins l’ull, afavorint l’aparició anticipada de cataractes o malalties degeneratives com la DMAE (degeneració macular associada a l’edat). 
 

Amb el pas dels anys, l’exposició dels rajos ultraviolats en els ulls i la pell poden causar lesions més greus com els tumor palpebrals malignes o tumors conjuntivals. En qualsevol cas, no ens hem d’oblidar de realitzar revisions periòdiques per certificar que els nostres ulls mantenen la salut adequada per tal d’evitar qualsevol alteració.

Si tens algun símptoma o signe ocular anormal relacionat amb els punts anteriors no dubtis en consultar-nos ho i t’ajudarem de la millora manera possible.