Ja sigui per comoditat, confort, per recomanació d’un professional o per estètica, l’ús de lents de contacte és molt habitual entre els nostres pacients. Dia rere dia a consulta ens trobem amb usuaris de lents de contacte i per nosaltres és de vital importància un bon domini de la contactologia.

El mal ús i/o manipulació de lents de contacte així com una mala higiene d’aquestes, pot causar lesions o infeccions oculars que si no es tracten a temps poden ser greus i irreversibles. Per tal de millorar la vostra experiència com a portadors de lents de contacte i evitar possibles alteracions oculars us recomanem aquests 5 tips:

1. Limitar-ne l’ús

L’ús de les lents no ha de ser major a 8 hores diàries i renovar-les quan així ho indiqui el vostre professional visual per evitar prolongar la vida útil de les lents.

Els ulls necessiten el contacte amb l’aire fresc i una bona lubricació per a la seva correcte funció. Si s’abusa d’hores d’ús o es prolonga la vida útil d’aquestes, no es compleixen aquestes condicions i poden provocar irritació, molèsties o inclús ferides corneals. Cal estar pendent d’aquests símptomes per tal d’evitar problemes greus als ulls.
 

2. No dormir amb les lents posades

Tot i que hi ha gent que té el costum de dormir amb les lents de contacte posades, és important recordar que les lents s’han de treure a l’hora d’anar a dormir, ja sigui per fer la migdiada o al vespre. El fet de dormir amb les lents és perjudicial per als nostres ulls, ja que pot comportar micro lesions o infeccions que un cop més, si no són tractades poden arribar a ser greus.

3. Bona higiene i manipulació de les lents

Mantenir les lents de contacte ben netes és imprescindible. Hem de netejar les lents abans de posar-nos-les i guardar-les a un estoig portalents juntament amb la solució netejadora i desinfectant un cop ens les treiem. El manteniment i neteja de l’estoig portalents és igual d’important que netejar les lents de contacte així com netejar-te les mans amb aigua i sabó abans i després de manipular-les.

4. Vigilar quan i on utilitzar-les

Per molt còmode que ens suposi dur les lents de contacte, hi ha situacions on és millor prescindir-ne. S’ha d’evitar dur les lents en llocs amb ambients molt humits o amb polseguera així com dutxar-nos i/o banyar-nos al mar o piscina amb elles.

5. L’ús de les lents de contacte no té edat

Hi ha la creença que pels nens i nenes no és recomanable fer servir les lents. Això no és del tot cert. No hi ha edat mínima per començar a utilitzar-ne, però sempre sota la supervisió d’un professional i tenint en compte que els pares o tutors són els responsables del correcte ús d’aquestes.

En qualsevol cas, recomanem una exploració exhaustiva amb el vostre profesional de la visió per tal d’assegurar-vos que aquesta és la millor opció per a vosaltres així com fer les visites de seguiment pertinents.

Si tens alguna molestia o dubte pots posar-te en contacte amb nosaltres, estarem disposats a ajudar-te!