La retina és el teixit sensible a la llum que envolta l’interior del globus ocular. Gràcies a les seves capes de teixit sensible, transforma les imatges en senyals elèctriques i les envia a través del nervi òptic al cervell.

El retinoblastoma és un tipus de càncer causat per una mutació genètica que es localitza i inicia a la retina. Les cèl·lules nervioses de la retina comencen a créixer i multiplicar-se, generalment propagant-se dins de l’ull, però és possible que ho facin cap a altres parts del cos. Pot afectar tan només un ull (unilateral) o tots dos (bilateral) i és el càncer ocular més comú en nens i infants joves tot i que, en poques ocasions també pot arribar a afectar els adults.

Es tracta d’una malaltia potencialment perillosa per això la importància de diagnosticar-la i tractar-la a temps.

Signes que pot presentar un infant amb retinoblastoma:

  • Reflex de les pupil·les blanc o brillant amb el contrast de llum. És fàcil d’observar amb les fotografies dels nens petits fetes amb flash, ja que un ull sa tendeix a fotografiar-se de color vermell i en aquests casos sortiria blanc.
  • Els ulls semblen mirar en direccions diferents.
  • Globus ocular més gran de l’esperat per l’edat.
  • Infeccions i inflamacions oculars.

Per al seu diagnòstic és important realitzar un examen complet tant físic com oftalmològic. A nivell oftalmològic es valorarà amb la pupil·la dilatada la retina, tant central com perifèrica. Aquest examen i, en funció de les dimensions del tumor i el número d’aquests que es trobin, pot anar acompanyat de proves complementàries per confirmar el diagnòstic. Una ecografia ocular i de pol anterior, una tomografia de coherència òptica (OCT), proves genètiques i/o una ressonància magnètica serien un exemple.

El tractament del retinoblastoma dependrà també, del nombre de tumors que presenti el pacient, la dimensió d’aquests i si es presenta bilateral o unilateral.

Si existeix qualsevol sospita davant d’aquests signes, és important buscar atenció mèdica immediatament.