La goniopunció amb làser YAG és un procediment mèdic mínimament invasiu que s’utilitza per tractar el glaucoma, una malaltia ocular que pot danyar el nervi òptic i provocar pèrdua de visió si no es tracta. El procediment es realitza a la consulta del metge, sota anestèsia tòpica i amb l’ús d’un làser YAG especialitzat.

En la goniopunció amb làser YAG, s’utilitza un làser de gran precisió per crear petits forats a la malla trabecular, una estructura ocular que regula el flux d’humor aquós, el líquid que omple l’ull. L’objectiu d’aquest procediment és augmentar el flux de sortida d’humor aquós i, per tant, reduir la pressió intraocular (PIO), que és la causa principal del glaucoma.

Es tracta d’un procediment ambulatori que es realitza a la consulta del metge. L’oftalmòleg utilitza una lent especial per visualitzar l’angle iridocorneal, l’àrea on es troba la malla trabecular. Finalment, s’utilitza el làser YAG per crear petits forats a la malla trabecular, augmentant així el flux de sortida d’humor aquós i reduint la PIO.

 

Qui pot beneficiar-se de la goniopunció amb làser YAG?

La goniopunció amb làser YAG pot ser una opció de tractament eficaç per a pacients amb glaucoma que no responen adequadament a medicaments o cirurgia tradicional. En particular, es recomana per a:

  • Pacients amb glaucoma d’angle tancat, on l’humor aquós no pot fluir correctament a través de la malla trabecular.
  • Pacients amb glaucoma d’angle obert que no responen a tractaments mèdics o quirúrgics anteriors.
  • Pacients amb glaucoma de difícil control que presenten una PIO elevada que posa en risc el nervi òptic.

 

Quins són els beneficis d’aquest tractament?

La goniopunció amb làser YAG ofereix diversos beneficis per als pacients amb glaucoma:

  • Eficàcia: Redueix la pressió intraocular de manera efectiva en pacients que no responen a tractaments mèdics o quirúrgics anteriors.
  • Minimitzament invasiu: Es tracta d’un procediment ambulatori que no requereix incisions ni sutures, minimitzant el risc de complicacions.
  • Ràpida recuperació: La majoria dels pacients experimenten una ràpida recuperació i poden reprendre les seves activitats habituals al dia següent.
  • Seguretat: és un procediment segur amb un baix risc de complicacions.