El needling, també conegut com a trabeculotomia no penetrant amb agulla o viscocanalostomia amb agulla, és un procediment mèdic utilitzat en el tractament del glaucoma. S’aplica principalment en pacients que han experimentat un augment de la pressió intraocular (PIO) després d’una cirurgia de glaucoma prèvia, com ara una trabeculectomia o una esclerectomia profunda no penetrant.

Després de la cirurgia de glaucoma, es crea un nou canal de drenatge per a l’humor aquós, el líquid que omple l’ull. No obstant això, amb el temps, aquest canal pot obstruir-se per teixit cicatricial, provocant un augment de la PIO. El needling busca trencar aquestes cicatrius i restaurar el flux normal de l’humor aquós, reduint així la pressió ocular.

En què consisteix el procediment?

El needling es pot realitzar a la consulta del metge o a quiròfan. El procediment és ràpid i indolor, ja que s’utilitza anestèsia tòpica. El metge o oftalmòleg introdueix una agulla fina sota la conjuntiva, la membrana transparent que cobreix la part blanca de l’ull. A continuació, s’utilitza el bisell de l’agulla per trencar les cicatrius que obstruïen el canal de drenatge.

 

Quins són els beneficis del needling?

El needling ofereix diversos beneficis per als pacients amb glaucoma que experimenten un augment de la PIO després de la cirurgia:

  • Redueix la pressió intraocular: El trencament de les cicatrius permet que l’humor aquós dreni lliurement, reduint així la pressió ocular i el risc de danys al nervi òptic.
  • Procediment ràpid i indolor: El needling es realitza de manera ràpida i amb anestèsia tòpica, minimitzant les molèsties per al pacient.
  • Ambulatori: No requereix hospitalització, permetent al pacient tornar a casa el mateix dia del procediment.
  • Eficaç en casos de glaucoma refractari: El needling pot ser una opció eficaç en pacients amb glaucoma que no responen a tractaments mèdics o a altres procediments quirúrgics.