Les injeccions intralesionals consisteixen en la introducció de medicaments o substàncies directament dins d’una lesió, com ara una tumoració o una inflamació, amb l’objectiu de reduir la seva mida o alleujar els símptomes associats. Aquest procediment es realitza amb una agulla fina i guiada per ecografia o altres tècniques d’imatge, per assegurar una precisió òptima i minimitzar el risc de complicacions.

En quines condicions oftalmològiques s’utilitzen aquestes injeccions ?

Aquestes injeccions són una opció de tractament eficaç per a una àmplia gamma de condicions oftalmològiques, incloent-hi:

  • Calazi: Es tracta d’una inflamació de les glàndules de Meibom, que es troben a les parpelles. Els calazis poden ser dolorosos i afectar la visió. Les injeccions intralesionals de corticoides poden ajudar a reduir la inflamació i alleujar els símptomes.
  • Blefaritis: És una inflamació de les parpelles que pot causar picor, vermellor, crostes i coïssor. Les injeccions intralesionals de corticoides o antibiòtics poden ser útils per controlar la inflamació i la infecció.
  • Degeneració macular associada a l’edat (DMAE): En alguns casos, les injeccions intralesionals d’antiangiogènics poden ajudar a frenar la progressió de la DMA i preservar la visió.
  • Retinopatia diabètica: Les injeccions intralesionals d’antiangiogènics o corticoides poden ajudar a controlar el creixement de vasos sanguinis anormals a la retina, que poden danyar la visió.

Avantatges de les injeccions intralesionals

Finalment, aquestes injeccions ofereixen diversos avantatges en comparació amb altres tractaments, com ara:

  • Precisió: El medicament s’administra directament a la zona afectada, minimitzant l’exposició a la resta del cos.
  • Eficàcia: Poden ser més efectives que els tractaments tòpics o orals per a algunes condicions.
  • Minimizació dels efectes secundaris: En general, presenten menys efectes secundaris que la cirurgia.
  • Procediment amb poca molèstia: La injecció en si mateixa és ràpida i indolora.