Els traumatismes orbitaris són lesions que afecten l’òrbita ocular, és a dir, la cavitat òssia que envolta i protegeix l’ull. Poden ser causats per un impacte directe a l’ull o la cara com ara un cop de puny, un accident de trànsit, una caiguda o un objecte que penetra a l’òrbita. Per tant, aquestes lesions poden provocar danys a diversos teixits i estructures dins de l’òrbita, incloent els ossos, els músculs, els nervis, els vasos sanguinis i el mateix globus ocular.
Causes que el provoquen:
Com s’ha esmentat, aquests traumatismes són causats principalment per impactes directes a l’ull o la cara. Algunes de les causes més comunes inclouen:
- Accidents de trànsit
- Agressions físiques
- Caigudes
- Accidents esportius
- Lesions per objectes punxants o penetrants
- Explosions
Símptomes:
Els símptomes poden variar depenent de la gravetat de la lesió i les estructures afectades. Així doncs, alguns dels símptomes més habituals són:
- Dolor intens a l’ull o la cara
- Inflamació i hematoma al voltant de l’ull
- Visió doble (diplopia)
- Pèrdua de visió (en casos greus)
- Sagnat conjuntival (hemorràgia a la part blanca de l’ull)
- Protusió del globus ocular (exoftàlmia)
- Nàusees i vòmits
- Marejos
- Pèrdua de sensibilitat a la cara
Tipus de lesions:
Els traumatismes orbitaris poden provocar diversos tipus de lesions, com per exemple:
- Fractures dels ossos de l’òrbita: Poden afectar la forma i la integritat de l’òrbita, provocant dolor, deformitat i problemes de visió.
- Hemorràgies: Poden ser retrobulbars (darrere del globus ocular) o subconjuntivals (a la part blanca de l’ull). Les hemorràgies greus poden augmentar la pressió dins de l’òrbita i danyar el nervi òptic.
- Lesions musculars: Poden afectar els músculs que controlen els moviments dels ulls, provocant diplopia, ptosis (caiguda de la parpella superior) i estrabisme (desalineació dels ulls).
- Lesions nervioses: Poden afectar el nervi òptic, el nervi trigeminal o altres nervis cranials, provocant pèrdua de visió, dolor facial, entumiment o paràlisi muscular.
- Lesions del globus ocular: En casos greus, el traumatisme pot provocar lesions directes al globus ocular, com ara ruptures de la còrnia, el lents o la retina.
Diagnòstic i tractament:
Per tal de fer un bon diagnòstic es realitza un examen oftalmològic complet, que inclou l’observació atenta de l’ull i la cara, proves de visió, proves d’imatge com ara radiografies, tomografia computaritzada (OCT) o ressonància magnètica nuclear (RMN) i, en alguns casos, proves de camp visual i electroretinografia.
Així doncs, el tractament dels traumatismes orbitaris dependrà de la gravetat i el tipus de lesió. Per tant, en casos lleus, pot ser suficient amb el repòs, la col·locació de compreses fredes i medicaments analgèsics i antiinflamatoris. No obstant, en casos més severs, pot ser necessari realitzar una intervenció quirúrgica per reparar fractures òssies, controlar hemorràgies, descomprimir el nervi òptic o reparar danys al globus ocular.