L’exenteració, també coneguda com evisceració completa, és un procediment quirúrgic  que es realitza en casos on hi ha presència de tumors intraoculars o palpebrals agressius o en situacions on s’observa una invasió extensa dels teixits orbitaris.

Durant l’exenteració, un oftalmòleg expert realitza una incisió ampla al voltant de l’ull i procedeix a extreure el contingut orbitari del pacient. Això pot incloure l’ull, els músculs oculars, els teixits adiposos, els nervis, les glàndules lacrimals i altres estructures que ocupen la cavitat ocular. L’objectiu principal d’aquesta extracció és eliminar completament o parcialment el tumor i evitar la seva propagació a altres parts del cos.

L’exenteració es realitza sota anestèsia general per garantir el confort i la sedació del pacient durant el procediment. Depenent de l’extensió del tumor i de la complexitat de la cirurgia, pot requerir diversos abordatges quirúrgics. Això pot incloure incisions a la pell de la regió periocular, així com l’accés a l’òrbita per extreure el contingut tumoral i les estructures afectades.

Després de realitzar l’exenteració, l’equip mèdic pot considerar la reconstrucció de la cavitat orbitària. Això es pot aconseguir mitjançant l’ús de diferents tècniques i materials, com ara pròtesis o implants, amb l’objectiu de restaurar l’aparença i la funcionalitat de la regió ocular en la mesura del possible.

Beneficis de l’exenteració

L’exenteració, tot i ser un procediment complex i delicat, pot oferir diversos beneficis als pacients que pateixen tumors agressius a la zona ocular:

  • Eliminació del tumor: L’objectiu principal de l’exenteració és eliminar completament el tumor, evitant així la seva propagació a altres parts del cos i millorant el pronòstic del pacient.
  • Alleujament del dolor i les molèsties: En alguns casos, l’exenteració pot alleujar el dolor i les molèsties significatives associades a un tumor ocular agressiu.
  • Millora de la qualitat de vida: En conjunt, l’exenteració pot contribuir a una millora notable en la qualitat de vida dels pacients. Així, també els permet afrontar la malaltia d’una manera més satisfactòria.

És important destacar que l’exenteració és un procediment quirúrgic major que requereix una avaluació i planificació prèvies exhaustives per part d’un oftalmòleg qualificat i un equip mèdic multidisciplinari. El nostre equip d’oftalmòlegs especialistes d’Oftalis, està a la vostra disposició per avaluar el vostre cas i assessorar-vos sobre les opcions de tractament més adequades per a la vostra condició ocular. No dubteu a contactar amb nosaltres per a concertar una cita informativa.