La paràlisi facial, pot sorgir per diverses causes, afectant la capacitat de moure els músculs d’un costat de la cara. Això pot provocar complicacions oculars com sequedat, lesions corneals i dificultat per tancar completament la parpella. En aquests casos, les cirurgies per la paralisi facial poden ser una opció per restaurar la funcionalitat i la protecció dels ulls.

A continuació, s’expliquen en detall quatre procediments quirúrgics comuns per a la paràlisi facial:

TARSORRÀFIA

La tarsorafia és un procediment en què les parpelles se suturen parcialment o totalment per reduir l’obertura palpebral. Això ajuda a conservar la humitat de l’ull, preveu lesions a la còrnia i facilita el tancament complet de la parpella, protegint l’ull durant el son.

  • Tipus de tarsorafia: La sutura pot ser temporal o permanent, depenent de la gravetat de la paràlisi facial i de les necessitats individuals del pacient.
  • Recuperació: Després de la cirurgia, l’ull pot estar inflamat i incòmode durant uns dies. La visió pot ser borrosa temporalment. Les sutures es retiren gradualment al llarg de diverses setmanes.
  • Resultats: La tarsorafia pot millorar significativament la salut ocular i la qualitat de vida dels pacients amb paràlisi facial.

 

IPO (Inhibició Perifèrica de l’Oclusió)

L’IPO és una cirurgia que es realitza per tractar l’oclusió de la vena central de la retina, una condició que bloqueja el flux sanguini a la retina, la part posterior de l’ull responsable de la visió. En pacients amb paràlisi facial que també presenten oclusió de la vena central de la retina, la IPO pot ajudar a restaurar la visió.

  • Procediment: Durant la cirurgia IPO, es fa una incisió a la conjuntiva, la membrana fina que cobreix la part blanca de l’ull. A continuació, s’implanta un petit dispositiu que aplica pressió a l’escleròtica, la capa blanca i dura de l’ull, per desviar la sang de la vena central de la retina obstruïda i millorar la circulació.
  • Recuperació: La recuperació de la cirurgia IPO sol ser ràpida, amb molèsties mínimes. La majoria dels pacients poden reprendre les seves activitats normals en pocs dies.
  • Resultats: La IPO pot ser un tractament eficaç per restaurar la visió en pacients amb oclusió de la vena central de la retina i paràlisi facial.