Les llàgrimes són essencials per a la salut dels ulls, ja que els mantenen humits, nets i protegits de les infeccions. Quan hi ha una obstrucció o bloqueig en la via llagrimal, el flux normal de llàgrimes es veu alterat. Aquest fet pot provocar diversos problemes oculars com ara:

  • Llagrimeig excessiu: Quan les llàgrimes no poden drenar correctament, poden acumular-se a l’ull i desbordar-se per les galtes, causant molèsties i inconvenients.
  • Sequedat ocular: La falta de llàgrimes pot provocar que els ulls se sentin secs, irritats i incòmodes, afectant la visió i la qualitat de vida.
  • Infeccions recurrents: Un flux lacrimal alterat pot augmentar el risc d’infeccions oculars, ja que les llàgrimes no poden eliminar eficaçment els bacteris i els virus.

En aquests casos, la reconstrucció de la via llagrimal pot ser una solució eficaç per restaurar el flux normal de llàgrimes i alleujar els símptomes associats a la seva obstrucció.

Com funciona la reconstrucció de la via llagrimal?

La reconstrucció de la via llagrimal és un procediment quirúrgic que s’adapta a les necessitats individuals de cada pacient. El tipus de tècnica utilitzada dependrà de la causa i la gravetat de l’obstrucció. Algunes de les tècniques més comunes inclouen:

  • Dilatació dels conductes llagrimals. En casos d’obstruccions lleus o conductes estrets, es poden utilitzar sondes o dilatadors especials per obrir els conductes i permetre un millor drenatge de les llàgrimes.
  • Col·locació de pròtesis o tubs lacrimals. Quan els conductes llagrimals estan greument danyats o bloquejats, es poden col·locar tubs o pròtesis per mantenir-los oberts i assegurar el drenatge adequat de les llàgrimes.
  • Cirurgia per crear una nova via llagrimal. En casos complexos o quan les tècniques anteriors no són suficients, es pot realitzar una cirurgia més extensa per crear una nova via llagrimal. Això implica la creació d’un nou conducte o canal entre els ulls i la cavitat nasal, permetent que les llàgrimes drenin de manera adequada.