El xantelasma és una afecció caracteritzada per l’aparició de plaques grogues a la pell de les parpelles, sovint associada a nivells elevats de colesterol en sang. Si bé no solen causar molèsties físiques, poden ser un problema estètic important per a moltes persones. En alguns casos, els xantelasmes poden créixer prou com per interferir amb la visió.

En aquests casos, la cirurgia del xantelasma pot ser una opció de tractament eficaç. Es tracta d’un procediment ambulatori que es realitza sota anestèsia local. El cirurgià fa una petita incisió a la pell de la parpella afectada i procedeix a eliminar els dipòsits de greix que causen el xantelasma.

Després de la cirurgia, és normal experimentar alguns efectes secundaris temporals com ara inflamació, hematomes o molèsties. Aquests solen desaparèixer en qüestió de dies. El pacient podrà reprendre la seva vida normal en un parell de dies.

 

És important tenir en compte que:

  • La cirurgia del xantelasma només elimina els dipòsits de greix existents i no evita que en puguin aparèixer de nous en el futur. Per a reduir el risc de reaparició, és important controlar els nivells de colesterol en sang i adoptar un estil de vida saludable.
  • En alguns casos, pot ser necessària una segona cirurgia per eliminar completament els xantelasmes.
  • La cirurgia del xantelasma pot deixar cicatrius permanents, encara que aquestes solen ser molt petites i poc visibles.

Si estàs considerant la cirurgia del xantelasma, consulta amb un oftalmòleg oculofacial per a discutir els riscos i beneficis d’aquest procediment.