La conjuntiva és una membrana mucosa fina i transparent que recobreix la superfície blanca de l’ull (escleròtica) i la part interna de les parpelles. Quan aquesta membrana es veu afectada per diverses condicions, com ara el pterigi, la pingüècula, tumors o zones inflamades o danyades, la resecció conjuntival pot ser una solució eficaç per restaurar la salut i la funció de la superfície ocular.

La resecció conjuntival és un procediment quirúrgic realitzat per un oftalmòleg especialista. Durant la cirurgia, es realitza una petita incisió a la conjuntiva i se’n retira la porció afectada. El tipus de resecció i la quantitat de teixit eliminat dependrà de la condició específica que es tracti. Posteriorment, la ferida es tanca amb sutures quirúrgiques fines que no necessiten ser retirades.

Quines són les condicions que es poden tractar?

La resecció conjuntival s’utilitza per tractar diverses condicions oculars, com ara:

  • Pterigi: Es tracta d’un creixement anormal de teixit conjuntival que s’estén des de la cantonada interna de l’ull cap a la còrnia, podent afectar la visió. La resecció conjuntival elimina el pterigi i evita que es torni a formar.
  • Pingüècula: Similar al pterigi, la pingüècula és un creixement groguenc o blanc que es produeix a la conjuntiva, però no s’estén cap a la còrnia. La resecció conjuntival pot eliminar la pingüècula per motius estètics o per prevenir que s’inflami o creixi.
  • Tumors: La resecció conjuntival pot ser un tractament eficaç per a diversos tipus de tumors benignes o malignes que afecten la conjuntiva.
  • Zones inflamades o danyades: En casos de trauma, infeccions o malalties inflamatòries que afecten la conjuntiva, la resecció pot eliminar el teixit danyat i promoure la curació.

Quins són els beneficis d’aquesta cirurgia?

Aquest tractament quirúrgic, ofereix diversos beneficis importants per a la salut ocular:

  • Elimina el teixit afectat: Això ajuda a alleujar els símptomes com ara irritació, picor, visió borrosa o molèsties, i impedeix que la condició s’agreugi.
  • Restaura la funció ocular: En eliminar el teixit anormal, la resecció conjuntival pot restaurar la funció normal de la superfície ocular, com ara el moviment de les parpelles i la producció de llàgrimes.
  • Millora la visió: En casos de pterigi o pingüècula avançats, la resecció pot eliminar l’obstrucció de la visió i millorar la nitidesa visual.
  • Millora l’estètica ocular: La resecció pot eliminar els creixements antiestètics o les zones danyades de la conjuntiva, millorant l’aspecte general dels ulls.