L’estiu: una època d’estar a l’aire lliure i de màxima exposició solar.

Durant l’estiu els dies són més llargs i passem més temps a l’aire lliure. De la mateixa manera, els nens i nenes també duen a terme més activitats a l’exterior i passen més estona exposats al sol, com en els casals, la platja, la piscina, etc. Això requereix que posem més atenció en la seva protecció ocular, sobretot dels rajos de sol.

Els ulls dels infants són especialment sensibles, ja que encara estan en fase de desenvolupament. Gairebé el 50% de la radiació ultraviolada a la qual estem exposats durant la nostra vida es produeix abans dels 18 anys i, sabies que els danys són acumulatius? És a dir, els nostres ulls, com la pell, també tenen memòria.

Aquest fet succeeix perquè el cristal·lí, que és la part de l’ull que actua de filtre solar, no arriba en la seva fase total de desenvolupament fins a l’edat adulta.

Així doncs, amb una protecció adequada evitarem que els nostres fills pateixin lesions oculars com queratitisirritació ocularfotofòbia i conjuntivitis a més d’ajudar-los a prevenir possibles malalties oculars futures com la degeneració macular o les cataractes.

Quines recomanacions podem tenir en compte per protegir eficaçment els ulls dels infants?

  1. Les ulleres de sol, les gorres i les ulleres aquàtiques són els complements idonis per vestir als més petits durant les seves activitats a l’exterior.
     
  2. Eviteu les ulleres de fantasia i compreu les ulleres de sol en establiments sanitaris, com les òptiques. Les ulleres fantasia no solen ser homologades i, en realitat, no protegeixen. L’únic que provoquen és sensació de foscor, amb el qual la pupil·la necessita augmentar la dilatació permetent que entrin, encara més, els rajos de sol.
     
  3. L’òptic-optometrista és el professional capacitat per a recomanar la ullera que millor s’adapta a les necessitats de cada nen o nena, ja que no és el mateix tenir els ulls clars que foscos o tenir el cabell ros que morè.
     
  4. Accentuem la protecció o evitem l’exposició en les hores de màxima intensitat solar, de 11 h a 17 h de la tarda. Si es pot escollir, intentar fer les activitats a l’aire lliure fora d’aquesta franja horària.
     
  5. No confiar en els dies ennuvolats, els raigs penetren igualment. Els nens haurien de portar ulleres solars i protegir-se del sol de la mateixa manera que en els dies assolellats.
     
  6. És molt important protegir els seus ulls del sol a llocs com la platja o la piscina; la radiació UV es dobla, ja que també la reben a través del reflex de l’aigua o de la sorra.
     
  7. Les llargues estones que passen en remull i el contacte directe dels ulls amb l’aigua és un altre factor a tenir en compte. El clor que conté l’aigua de les piscines i la sal del mar pot provocar irritació. I el contacte amb els gèrmens que es troben a l’aigua pot arribar a ocasionar alteracions oculars com la conjuntivitis o la queratitis. Les ulleres aquàtiques amb lents de qualitat són un complement imprescindible per protegir els seus ulls durant les activitats a l’aigua i evitar aquest tipus d’afectacions.
     
  8. Una altra recomanació per prevenir les infeccions oculars és aplicar-los una bona higiene dels ulls:
  • Evitar compartir tovalloles, les infeccions poden ser molt contagioses.
  • Netejar-los les parpelles amb tovalloletes amb solucions específiques per aquesta zona després d’una jornada de piscina o platja.
  • Animar-los a rentar-se les mans sovint per intentar evitar que es toquin els ulls amb les mans brutes.

Finalment, ja sabem que obligar als més petits a portar tots aquests complements de protecció pot ser una tasca feixuga. Què podem fer? Ser nosaltres l’exemple. Si els adults ens protegim serà més fàcil que ells vulguin imitar el mateix. No és un èxit assegurat però sí més probable!